Resurrection Medical Center Southeast Parking Structure

 
 

Part of a 9-year modernization of Resurrection Medical Center facilities, this parking garage expansion for their north Chicago campus features a sweeping curve with integral planters, punctuated by a vertical glass stairwell marking the transition between the curved and straight parts of the building, to create a unique design honored with a number of awards.

Composed of cast-in-place reinforced concrete columns and post-tensioned concrete slabs, its planters are suspended more than 7’ from their supports.  The cantilevered stair landings appear to float behind the curtain wall of the stairwell.  The foundation consists of 65’ deep caissons and grade beams.  Precast concrete clads the north side, east side, and perimeter columns.

Sited near a 5-story patient wing, the design preserves their views with a landscaped berm at the ground floor and terraced-back irrigated planters on upper levels, that conceal the apparent mass of the building and reduce vehicle headlight glare at night.  Integrated award-winning landscaping helps to beautify the Resurrection Medical Center campus.

project

Design Award, Best Parking Structure,

Precast/Prestressed Concrete Institute 2003


Award of Merit, Site/Landscaping

McGraw-Hill Construction Best of 2002

Chicago, Illinois


Owner/Client:

Resurrection Health Care


Architect:

Loebl Schlossman & Hackl

Project/Design Architect:

George Chapman

Project Team:

Stephen M. Long

Samnang Khouen

et al.


Engineer:

Walker Parking Consultants/

Engineers Inc


Contractor:

Power Construction Co LLC

Precaster:

Concrete Technology Inc


Landscape Architect:

Wehler Peterson & Associates Ltd

Project Team:

Katrina Laflin

et al.

Image Credits:

1     courtesy PCI

2     courtesy Walker Parking Consultants

3-5  courtesy Laflin Design Group